Hannekemaaierspad

Vandaag (woensdag 8 november 2023) het Hannekemaaierspad gelopen van Leeuwarden naar Groningen. Een route van 90km gebaseerd op de trektochten van Hannekemaaiers, seizoenarbeiders uit Duitsland. Die in de zeventiende tot en met de negentiende eeuw in de zomer te voet naar Nederland kwamen om op het land te werken.

‘s ochtends vroeg van huis drie kilometer naar het station dribbelen, ik neem de 6:30 trein, zo start ik om 7:15 met de eerste kilometers door Leeuwarden. Daarna volgt het natuurgebied ‘de groene ster’, een mooi stuk van de route. Na Tytsjerk volgt een lang recht stuk op een weg waar ook auto’s rijden, gelukkig is het niet heel druk. Na een kleine 20 kilometer ben ik in Burgum. Daarna volgt weer een mooi stuk natuur, en dit is de eerste keer dat ik ook behoorlijk natte voeten krijg. Enkele kilometers later kom ik bij het simkepad, eigenlijk gewoon een weiland oversteken. Door de regen van afgelopen weken, is dat een natte bende en ongeveer 3 kilometer kan ik alleen maar wandelen en zijn de schoenen doorweekt en onder de blubber. Daarna kan ik het hardlopen weer oppakken, en op 40km ben ik in buitenpost.

Het begint te miezeren, en ik kijk op buienradar het lijkt de rest van de dag door te gaan. In de praktijk blijkt dit gelukkig mee te vallen, af en toe miezert het maar grootste gedeelte van de dag blijft het droog. Na bijna 60km arriveer ik in Grijpskerk, waar ik bij de supermarkt even nieuw proviand insla. Terwijl ik buiten mijn rugzak herinricht spreekt een hardloper mij aan, hij blijkt ook aan ultralopen te doen, en heeft afgelopen jaar met de kardingebultra mee gedaan. We stellen ons aan elkaar voor, en hij verteld dat hij mijn blog over de bultra als voorbereiding heeft gelezen. We wisselen strava gegevens uit, en ik ga weer verder. Superleuk zulke onverwachte ontmoetingen onderweg.

Vanaf Noordhorn is het bekend terrein, nog ongeveer 15 kilometer. De meeste energie is wel op, en er zitten regelmatig kilometer van boven de 7 min per km tussen. Maar goed, ik ken hier de weg en hoef niet de hele tijd op mijn horloge meer te kijken voor de route. Zo ben ik na 90 kilometer en tien en half uur weer klaar met lopen. Het was een mooie dag, de route kent mooie natuur stukken maar ook wel veel open stukken over autoweg, maar goed het is ook noord Friesland/Groningen.

Categories:

Tags:

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *