Zondag 3 oktober 2021, landschap marathon in Winterswijk.

Het is afgelopen zomer en we zijn op vakantie in Winterswijk, hier hoor ik over deze lokale marathon. Dat lijkt mij wel wat, en zo zijn we dit weekend terug, deze keer op een andere camping (in Aalten) en niet met de tent maar in een houten blokhut.

Vrijdag komen we aan, ons huisje in groter dan verwacht en heeft zelfs twee slaapkamers. Zaterdag is het droog, wandelen we in het bos, zitten in een speeltuin en drinken een paar biertjes op onze veranda. Zondag is de dag waarvoor ik kom, bij het wakker worden hoor ik de regen al op het dak kletteren. Eddy H appt ‘de meeste regen valt naast je’, daar heeft hij wel gelijk aan want heel Nederland kleurt blauw op buienradar. Ik fiets naar het station, heb mijn hardloopregenjas al aan, en een paraplu, het is ook maar twee kilometer, en kom nog redelijk droog op het station. 10 minuten in de trein, dan nog 500 meter lopen en daar is het startpunt van de Winterswijk marathon.

Ik haal mijn startnummer op en kan gelukkig droog staan, ik hou mijn lange broek aan tot 10 minuten voor de start. Dan breng ik al mijn spullen naar de bewaakte garderobe. Ondanks dat er ongeveer 200 lopers zijn, ben ik nummer 12.

Ik klets nog even met Johan Wanders en dan vertrekken we, het regent nog steeds. De marathon wordt geadverteerd met een ‘landschap loop’ langs allemaal mooie plekken. Vlak buiten Winterswijk maken een lus dwars door het buitenzwembad, bijzonder origineel.

Deze marathon is voor solo lopers, maar ook voor duo/trio teams. Er zijn dus veel fietsers op het parcours, die dan om de zoveel tijd/afstand onderling wisselen. Na 5km kom ik ineens een bekende tegen op de fiets. Het is Henk die bevriend is met onze buuf. Ik ben verbaasd, want hij is een uitstekende sporter, maar bij hardloop evenementjes heb ik hem nog nooit gezien. Henk blijkt Marjo te begeleiden, die ook uit Groningen komt. We kletsen wat, en tot een kilometer of 17 blijven we samenlopen, het regent nog steeds.

Het gaat nog steeds wel lekker, dus ik ga wat versnellen. Om de 5km is er verzorgingspost met water, maar op 21km is de enige post met eten. Dus ik neem even de tijd om energie aan te vullen, en vul mijn zakken met stukjes mars voor de tweede helft. Doorkomsttijd is 2:03.

Ongeveer twee derde van de route is onverhard, de eerste helft was nog wel veel schelpenpaden en niet extreem veel blubber, maar naarmate de route vordert is de ondergrond steeds vaker soppig, maar weet te voorkomen dat ik ergens diep down in het water zak. De route is erg afwisselende, af en toe een bewoond stukje dan weer bos of gras, soms vergezichten, dan weer mooie gebouwen dichtbij.

De route is goed gemarkeerd, en loop ook nooit echt alleen mede door de vele solo/trio lopers. Zo kom ik na 4:02 weer terug bij de finish. Uiteraard regent het nog steeds. Ik haal mijn tassen op, en stap stevig door om de trein te halen. Op het station is de rest van het gezin ook, zij hebben een museum bezocht. In de trein trek ik droge kleren aan, pak chocomelk en paar krentenbollen erbij. Dit was een mooie loop, zeker een aanrader.  

Categories:

Tags:

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *