Het is zondagochtend 07.04 en ik sta op station Assen. Hier rij ik verder met Remy, Sjirk Overal en Reinhart naar Enschede waar ik mijn debuut als pacer ga maken. Een week geleden wist ik dit nog niet, maar een paar dagen geleden kreeg ik een mail of ik dit zou willen. Ik was nog des voornemens een lange duurlooptraining te doen, maar had nog niets concreets. Dit komt als een goed voorstel; ik hoef niet alleen te lopen, en ik kan mij niet laten verleiden om te snel te lopen want er wordt van mij verwacht dat ik vlak naar 4:30 loop.

In Hoogeveen pikken we Wessel Kranghand op, en zo rond 8:30 zijn we in Enschede. In een zaaltje worden we welkom geheten, en krijgen een korte briefing en onze T-shirts. Ook is er wat te eten en te drinken, ik zat om 5.15 al aan mijn brinta, dus een extra ontbijtje met broodje kaas, Twix en donut gaat er goed in. Op mijn blauwe T-shirt staat 4:30, en ook een ballon die ik aan mijn rugzak kan binden waar ook 4:30 op staat. Zo is voor iedereen duidelijk dat ik 4:30 ga lopen.Om 9:15 lopen we richting start, er zijn nog twee pacers (Nico Langeslag, Rik Plakke) voor de 4:30 groep, beide met de nodige ervaring dus dat is fijn. Ook komen er mensen op mij af met vragen, ik heb de marathon van Enschede ook nog nooit eerder gedaan, en weet ook niet zeker of ik überhaupt ooit in Enschede ben geweest maar gelukkig weet ik wel wat van hardlopen in het algemeen.

Het is nog frisjes als we wachten op de start, maar een paar minuten voor het startschot besluit ik mijn lange mouwen toch maar in mijn rugzak te doen. Mijn blauw pacer T-shirt moet uiteraard wel goed zichtbaar zijn😊 Van de ruim 1600 marathon deelnemers en minstens het dubbele aantal halve marathon deelnemers staan wij redelijk achteraan maar ongeveer 10 minuten na het startschot passeren wij ook de startlijn.We krijgen een groepje van ongeveer 15 lopers mee. Voor sommige lopers is het de eerste marathon een ander heeft al 20 marathons gelopen. Ondertussen proberen we de kilometers constant te houden op 6.23. Het weer is zonnig en het is gezellig druk rond het parcours. We stiefelen rustig door en na de eerste ronde van 21 km wordt het een stuk rustiger op het parcours. Ook onze groep begint uit te dunnen, met nog ongeveer 5 lopers over.

Rond 30km beginnen we steeds meer hardlopers in te halen die het zwaar hebben, en ook geen enkele hardloper kan voor een langere tijd aanhaken. Op 35km hebben we nog 1 hardloper over die vanaf het begin bij ons is. Het is een Duitse jongen die goed Engels spreekt maar hij wordt steeds minder spraakzaam. Of we goed op schema zitten is niet geheel duidelijk, de tijdsregistratiemat van de 30km staat 300 meter na het 30km bord. 300 meter is toch 2 minuten hardlopen, dit kan het verschil uit maken tussen wel of niet onder de vier en een half uur. We besluiten dat het meest waarschijnlijk is dat de matten goed liggen, dat is de officiële tijdregistratie. Toch geeft het wat onzekerheid, zeker omdat vanuit de pacegroep de doelstelling is om maximaal 1 minuut sneller te zijn dan de aangegeven pacetijd.

Op 40km zitten we nog steeds mooi op schema en zo finishen we in 4:29.30. De Duitse jongen die vanaf begin tot eind meegelopen is, zit er compleet doorheen en zit ligt op de grond. We helpen hem nog even overeind en geven hem een hand. Zelf gaan we terug naar onze spullen, waar we ook kunnen douchen. Daarna is er nog een nazit in een lokaal café, waar we wederom wat kunnen eten en drinken. Een paar (alcoholvrije) biertjes later rijden we terug naar het noorden. Een mooi debuut.

Categories:

Tags:

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *