Zaterdag 25 september staat de dorpsrun van Thesinge op het programma. Deze loop heb ik paar jaar geleden ook gedaan, en het is een gezellige lokale loop met voor de deelnemers gratis poffertjes na afloop.  Qua afstanden is de keuze reuze, een 4 km, een 4 mijl, een 10km of 21km.

Ik heb in mijn gedachten om naar Thesinge te lopen, daar de halve marathon te doen, en dan rustig teruglopen. Een mooi duurtraining van 35 km. Maar na het interval trainen en goede resultaat op de 10km van verleden week, heb ik ook wel wat snelheid in de benen.

De halve marathon is de enige afstand waar ik niet weet wat mijn PR is. Ik denk dat ik in mijn tienerjaren eens onder de anderhalf uur heb gelopen, maar zeker weten doe ik dat niet. Enkele jaren geleden heb ik bij de leekster lente loop mijn laatste halve marathon gelopen in 1.30.59, wat zou het mooi zijn als ik weer eens sub 1.30 kon lopen.

Mede hardloper Sybren doet ook mee, vooraf hebben we wat contact en ik zeg dat ik twijfel of als rustige duurloop te benaderen of op de fiets naar Thesinge te gaan en voluit lopen. Op de fiets naar Thesinge twijfel ik nog steeds, anderhalf uur is wel heel ambitieus, wat als ik onderweg helemaal stuk gaat en iedereen mij uitlachend inhaalt, mijn trainingen van de laatste tijd zijn vooral op de 10km gericht geweest, etc etc. Maar aan de andere kant wie niet waagt wie niet wint.

Zo fiets ik al twijfelend Thesinge binnen, het is er al druk en ben nog steeds niet uit wat ik ga doen. Rustig beginnen, en dan wat versnellen richting het einde om nog wat mensen in te kunnen halen is ook wel leuk. Ik haal mijn startnummer op, over 15 minuten is de start. Ik loop Sybren tegen het lijf, en Reinhart is er ook. Sybren vraagt of ik op de fiets ben, ik antwoord bevestigend. “Aha dan ga je dus snel lopen vandaag”..nou nou, daar was ik dus nog niet helemaal uit. Maar ik besluit om toch maar te beginnen in 4.14 per km (=1.30 eindtijd), om het in elk geval te proberen.

Om half 4 klinkt de knal van het startschot, we stuiven weg. De eerste kilometer gaat exact in 4.14, mooi uiteraard, maar meestal door de adrenaline gaat de eerste kilometer wel sneller dan wat bij de finish de gemiddelde kilometertijd moet zijn. Maar goed, de tweede kilometer gaat ook in 4.14, Zwitsers uurwerk.  De derde kilometer loop ik met iemand, en daar is die al 4.19, dit gaat dus toch net iets te traag. Ik zet weer aan en de kilometers gaan weer iets sneller, maar meer rond de 4.16. Ik loop nog iemand voorbij, en rond kilometer 9 sluit aan bij twee anderen. Ongeveer halverwege volgt een stuk van paar honderd meter grindpad, voor mijn gevoel houden we wel tempo, maar ik zie daarna de kilometertijd 4.28, g** wat is daar misgegaan. Ik zet nog een keer aan, we komen met zijn tweeën te lopen.  Kilometer in 4.19, maar daarna 4.25, alles goed en aardig, maar ik ‘moet’ toch echt sneller, ik loop langzaam weg van mijn medeloper, en produceer weer een 4.18, de kilometers daarna gaan ook ongeveer in dit tempo. Het is dan wel geen 4.14 per km meer, maar ben blij dat ik niet door het ijs zak en dit tempo vast kan houden.

Nog 3 kilometer te gaan, een stuk wind tegen, ik begin er toch behoorlijk doorheen te zitten, maar mijn twee achterblijvers lopen nog samen en storten nog niet in en lopen ongeveer 200 meter achter mij. De persoon voor mij is echt ver voor mij, dus dat is geen motivatie meer. De een na laatste kilometer gaat in 4.25, de voorsprong is voldoende en de verzuring begint echt wel toe te slaan. De laatste kilometer heb ik weinig meer over, een tijd onder de 1.30 had ik al lang uit mijn hoofd gezet, sneller dan de 1.31 op de leekster lente loop wordt het ook niet. Zo gaat de laatste kilometer zelfs in 4.38, maar goed dan is het ook nog maar 100 meter naar de finish. Zo ben ik weer terug bij af na 1:31.42, niet de droomtijd waarop ik klein beetje gehoopt had, maar dat was ook wel heel ambitieus. 9e plek van de 80 deelnemers. Tevreden ook dat ik lang redelijk tempo heb kunnen houden, en pas op het allerlaatst de kilometertijden echt opliepen. Ik doe een droog shirt aan (want wat miezerregen gehad onderweg), wacht nog even op Reinhart en Sybren, kletsen nog even na en ik ga weer op de fiets. (Reinhart is ook op de fiets, hij doet dit vanuit Assen, toch een stuk verder dan Groningen). Al uitfietstent keer ik voldaan weer huiswaarts (met nog even een tussenstop bij een bbqende vriend om de verbrande calorieën aan te vullen)

Categories:

Tags:

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *